Devojčica sa repićima, prvak, a ispred nje su knjige.

Foto: PIXABAY

RODITELJI, PRIPREMITE ZA POLAZAK U PRVI RAZRED NA VREME, SADA!

Stalno smo u nekakvoj trci sa vremenom. Često se zapitamo da li ćemo sve stići na vreme, organizujemo se, reorganizujemo, postavljamo prioritete, nekad bude sve kako treba, nekad ne. Međutim, na našoj listi prioriteta uvek će biti deca. Za njih moramo imati vremena i posvetiti im se onako kako zaslužuju, potpuno. To znači da ćemo se predano posvetiti onome što je njima važno. Nešto od toga je svakako dan kada vaš mališan više neće biti baš tako mali. To je dan kada polazi u školu za koji se već možete polako pripremati.

Polazak u prvi razred osnovne škole i roditelji i deca iščekuju sa velikim uzbuđenjem. Roditelji brinu kako će se dete prilagoditi novom okruženju, kako će prihvatiti radne obaveze, a mališani sa nestrpljenjem iščekuju trenutak kada će upoznati nove drugare i učiteljicu ili učitelja. Dan kada vaše dete polazi u školu po svemu je i za sve poseban. Važan je toliko da ćete uvek pamtiti šta je vaše dete toga dana obuklo, kako je izvirivalo pored vas dok nije prozvano, šta je reklo, pored koga je stalo, a ista sećanja i osećanja, samo na svoj način, imaće i vaš školarac. Znajući da je polazak u školu zapravo poseban događaj, valja se i lepo pripremiti. Kako? Saznajte u nastavku teksta jer vam redakcija Red Info Portala prenosi najbolje savete Zvezdane Nikitović, psihologa i stručnog savetnika OŠ „Vlada Aksnentijević” u Beogradu.

Kako obeležiti dan kada se postaje đak prvak?

Imajući u vidu da i sama škola priprema svečani doček za buduće osnovce organizujući priredbe u kojima uživaju svi, i posmatrači, ali i akteri priredbi kako bi prvi dan u školi ostao u lepoj uspomeni, tome ćete doprineti i vi ako svečanosti ne izostane ni u vašem domu. S obzirom na to da vi najbolje poznajete svoje dete i znate šta ono najviše voli, organizujte kakvu aktivnost u kojoj ćete posle škole zajedno uživati. Na primer, napravite svečani ručak ili izvedite dete na sladoled i kolače, odvedite ga u bioskop ili zoološki vrt ili na neko drugo mesto gde dete želi i voli da ide, razmenjujte utiske o prijemu u školi, pripremite se za naizgled spontan, ali svakako prijatan i nenametljiv razgovor kojim ćete doprineti ostvarenju zajedničkog cilja, vas i škole, a to je da dete prihvati školu, da se u njoj oseća prijatno, sigurno i da zavoli da uči.

Mama i kćerka su u prirodi, smeju se, lepo im je zajedno.

Foto: PIXABAY

 

Kako ćete najbolje pomoći detetu da se lako snađe u prvom razredu?

Na prvom mestu je priprema za polazak u školu. Da bi se dobro osećalo u školi, dete treba da bude intelektualno, emocionalno i socijalno sazrelo za školsko učenje i život u kolektivu. Važnost predškolskog pripremnog perioda prepoznala je i država, pa je u vrtiće uveden obavezni pripremni razred za predškolce.

Često se pogrešno smatra da učitelji očekuju od dece da već umeju da čitaju i pišu ili računaju kada dođu u prvi razred. Nestručna obuka u početnom čitanju i pisanju može odmoći detetu, zato nemojte nikako insistirati na tome da dete naučite da čita i piše, jer koliku god želju imali, to sigurno nećete bolje uraditi od učitelja ili učiteljice.

Za prvaka je bitno da pravilno izgovara sve glasove, da može da prepozna od kojih glasova se sastoji neka reč jer je to preduslov da dete razume pročitanu reč. Ako nepravilno izgovara glasove, pojavljivaće se greške u pisanju, jer pišemo ono što čujemo i izgovaramo. Zato je važno da, ukoliko je detetu preporučen logopedski tretman, roditelji redovno vode dete kod logopeda i vežbaju sa detetom kod kuće. Dobra igra za govorni i pojmovni razvoj je „Na slovo, na slovo”. Dakle, naoružajte se strpljenjem, budite otvorenog uma da poslušate i realizujete stručni savet ako za njim ima potrebe, odlučni i istrajni da ga pravilno sprovedete, a uz sve to i raspoloženi za igru.

Šta je to grafo-motorni razvoj?

To je faza u razvoju deteta u kojoj ono ovladava upotrebom različitih vrsta linija. Očekuje se da je dete na početku školovanja već ovladalo linijom, što, složićete se, nije preveliko i iznenađujuće očekivanje, jer deca vole da crtaju i boje i treba ih što više podsticati da to i čine. Njabolje bi bilo da detetu kupite bojanku sa omiljenim crtanim junacima, zajedno uzmete bojice u ruke i počnete. Podstičite dete da boji tako što neće prelaziti linije, pokažite mu svojim primerom, iscrtavajte različite oblike kombinujući kose, vodoravne i uspravne linije; seckajte papriće makazama, pravite kolaže, slikajte. Tako ćete podstaći dečju maštu, uživati u zajedničkim trenucima, ali i postići svoj cilj.

Dete boji masnim bojicama.

Foto: PIXABAY

 

 

Da li je matematika bauk?

Razbijte predrasude o tome da je matematika teška, naročito prvacima. Pre svega nemojte školske predmete deliti na lake i teške pre nego što se dete uopšte upozna sa njima. A da bi njegovo upoznavanje sa matematikom prošlo glatko, negujte kod deteta shvatanje prostornih odnosa. Logično je da su pojmovi ispod, iznad, između, napred, nazad, gore, dole, ukoso, levo, desno, osnova početnog učenja matematike i pisanja slova i reči. Ako je vaš predškolac mnogo trčao, skakao na jednoj nozi i na obe noge, verao se, imao različite sportske aktivnosti i pomagao vam u kućnim poslovima, najverovatnije neće imati problema sa razumevanjem prostornih odrednica, a i vama će biti lakše, zar ne?

Emocionalna i socijalna zrelost predškolca

U emocionalnom i socijalnom razvoju dete je spremno za školske izazove ako ume da prepozna i iskaže osnovna osećanja i potrebe, ali i ako može za izvesno vreme odložiti svoje potrebe. Najvažnije je da dete zna kako da uspostavi kontakt sa drugom decom, da na časovima bude dovoljno pažljivo i aktivno, da prihvati kritiku i da ume da se izbori za sebe. Kada je sve to savladalo, lakše će ostvariti kontakt sa učiteljem i iskazati svoje mišljenje, pa neće imati nikakvih problema sa društvenim uklapanjem. Zato je važno da sa detetom uvek razgovarate otvoreno, pitate ga za mišljenje, pohvalite, ali i skrenete pažnju na postupak koji nije dobar i uvek obrazložite zašto. Ponašajte se prema detetu onako kako biste voleli da se ono ponaša prema vama, ali i drugima. Negujte pravilan sistem vrednosti, nemojte izolovati svog mezimca već se radujte što sve manje vremena provodi sa vama, a više sa drugarima.

Ovo su samo neke od faza kroz koje ćete narednih meseci proći sa svojim mališanom. Sa pripremom počnite na vreme jer je upravo to pravo vreme ključno u vaspitavanju vašeg deteta. Ne zaboravite da će škola nastaviti tu gde ste vi stali, ali i vi nastavite, ne prestajte. Roditelj ste koji je otpočeo vaspitanje onda kada je dobio dete i na toj funkciji nema otkaza. Bićete uvek onaj ko daje, pruža, zato pružite #ljudski.

Prijatelj portala