Pas okrenut naopačke, leži, sladak je.

Foto: PIXABAY

KO JE KOME KUĆNI LJUBIMAC PAS VAMA ILI VI PSU?

Da li i vi pripadate onoj grupi ljudi koja voli životinje, ali nije sigurna da je dobro rešenje čuvati ih u stanu? Koja vas pitanja muče u vezi sa ovom temom? U nastavku teksta pokušaćemo da damo odgovore bar na neka od tih pitanja i pomognemo vam da rešite dilemu.

Svakako da prirodno stanište životanja nije zatvoren prostor, uređen stan ili kuća, ali, setimo se daleke prošlosti čoveka. Kao i životinja, i on je menjao svoja staništa, ulazio u pećinu ili rupu onda kada bi ga spoljni faktori na to primorali, bile to prirodne nepogode ili opasnost koja vreba vani. Vremenom se socijalizovao i prilagodio svoje navike društvu čija je jedinka. Misao koja iz ovoga proističe je jasna – kućnom ljubimcu će trebati vremena da se navikne na primarno vaš prostor, okolinu, ali će se prilagoditi. Čak će postati neizostavni deo.

Ipak, nekada nije lako izabrati pravog ljubimca. Ma koliko vam se, na primer, neki pas dopadao, može se dogoditi da on jednostavno nije za život u stanu ili ne odgovara vašem stilu života. Ali, ukoliko za ljubimca priželjkujete bostonskog terijera, engleskog ili francuskog buldoga, čivavu, jazavičara, nemačku dogu, mopsa, jorkširskog terijera, kavalijer King Čarls španijela ili hrta, onda ste vi pravi srećnik. Bez problema možete spojiti lepo i korisno jer se pripadnici ovih rasa pasa najbolje i najbrže prilagođavaju životu u stanu, a evo i zašto.

Foto: PIXABAY

 

Bostonski terijer je vrlo tih i ne zahteva mnogo šetnje, što znači da će se lako prilagoditi vama, ali će ga i vaše komšije voleti jer ne pravi galamu. Engleski buldog je lojalan, umiljat i  neverovatno lenj. Nema ničega što više voli ovaj lenjivac nego da se sa vama zavali na kauču i gleda televiziju. Najbolja mešavina ovih deveju rasa je francuski buldog – miran je, strpljiv, tih, odan i opušten. Što se čivave tiče, njena najveća prednost je veličina, mala je i idelna za manji stan jer ne zahteva mnogo prostora, ali ako oseti teskobu može biti vrlo glasna. Prilično glasan ume biti i jazavičar, ali svaku manu neutrališe njegova razigranost i snalažljivost u malom prostoru. Nasuprot minijaturnoj čivavi, ali ipak idealna za život u zatvorenom zbog svoje mirnoće i poslušnosti jeste nemačka doga. Često ćete zaboraviti da je sklupčana kraj kreveta, ali uvek budna. Ako vam treba neko ko će uvek biti tu za vas i uz vas, onda je vaš pravi izbor mops. Voli šetnju, ali kada se poveže sa vama uživaće u svakoj vašoj aktivnosti. Sličan mopsu po pivrženosti je jorkširski terijer koji je sklon lajanju i vrlo inteligentan, pa se lagano trenira. Po svojoj prvrženosti čoveku od prethodna dva ne razlikuje se mnogo ni kavalijer King Čarls španijel, koji će se, kao i hrt, rado prošetati, ali i sklupčati i dremati u uglu, kraj kreveta ili ispod stola gde ga nećete ni primetiti.

Foto: PIXABAY

 

Ako vaš omiljeni ljubimac nije među ovim rasama, ne očajavajte i ne odustajte od svoje ideje. I psi drugih rasa mogu se dobro snaći u kućnim uslovima. Za to je vrlo važno okruženje kakvo im pružite. Ukoliko imate malo dete, sigurno ste se zapitali kako će pas reagovati na njega. Koliko god da vam je vaš ljubimac drag, ne možete a da se bar malo ne zabrinete za bezbednost svoje dece, naročito ako imate velikog psa. Ipak, iako uvek trebate biti oprezni, ne zaboravite da se i psi, kao i odrasli zaštitnički postavljaju prema deci, doživljavajući ih kao svoju štenad. Naročito ako ste prvo u stan uneli psa, koji je tu odrastao, pa tek onda bebu. Pas će se prema vašoj bebi postaviti kao i vi, voleće je i šititi. Setite se samo svih onih klipova pred kojima se topite od slatkoće, a čiji su glavni akteri upravo malo dete, čak beba i pas. Pas je životinja ćudi najsličnije ljudskoj – ne zaboravlja ni dobro, ni loše. Zato ako ste dobri prema svom ljubimcu, ne brinite kako će se ponašati prema vama i ljudima vaše okoline.

Naravno, kao i svako živo biće i pas traži izvesna ulaganja i strpljenje dok se prilagodi vašim uslovima, ali sve to nema cenu pred činjenicom koliko kućni ljubimac može obogatiti živote svih nas. Budite odvažni i donesite pravu odluku.

Prijatelj portala