devojka gleda šleper

Foto: CRVENI KRST BEOGRAD

One to zaslužuju: „Dame u Crvenom krstu” obeležavaju svoj dan! Ne zaboravite koliko su važne!

Crveni krst Srbije i ove godine obeležava 8. mart, Međunarodni dan žena. Ovaj dan je uvek naročito poseban, jer se u njemu setimo važnosti učešća žena u svim sferama života, a ove godine naročito u zdravstvenoj sferi. Današnji dan prilika je da iskažemo poštovanje prema brizi žena za sopstveno zdravlje, ali i zdravlje svojih sugrađana.

 

I ove godine, osmislili smo način kako da na ovaj dan poseban akcenat stavimo na žene i na to koliko su one važne za funkcionisanje čitavog društva.

 

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca je povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, objavila materijal koji se odnosi na učešće žena u organizaciji i pri organizaciji Crvenog krsta, definišući korake koje nas vode ka rodnoj jednakosti.

 

NIŠTA BEZ ŽENA SLIKANJE SA RAMOM

Foto: CRVENI KRST BEOGRAD

 

 

U tom smislu, Crveni krst Srbije pozvao je sve lokalne organizacije Crvenog krsta koje imaju planirane akcije dobrovoljnog davanja krvi u nedelji kada se obeležava 8. mart (od 4 - 10. marta) da akciju davanja krvi posvete ženama, pod nazivom „Dame u Crvenom krstu”, jer one to zaslužuju.

 

Akciju dobrovoljnog davanja krvi ove godine Crveni krst Srbije posvećuje svim plemenitim, društveno odgovornim i solidarnim ženama koje dobrovoljno, neplaćeno i anonimno daju krv, i promovišu davalaštvo krvi, a Dan žena je prilika da im i redakcija Red Info Portala kroz jedan ovakav tekst izrazi zahvalnost.

 

U dobrovoljnom davalaštvu krvi devojke i žene volonteri Crvenog krsta čine 55% svih volontera u ovoj oblasti . Samo u 2018. godini u promociji davalaštva aktivno je bilo 1.780 volonterki Crvenog krsta. Edukovane mlade volonterke Crvenog krsta ulažu svoje vreme i znanje u promociju, regrutovanje i zadržavanje davalaca krvi, ali i same redovno daju krv.

DAVANJE KRBI DR BISA

Foto: CRVENI KRST BEOGRAD

 

 

Njima ćemo takođe posvetiti ovaj dan jer su one neraskidiv deo „Dama u Crvenom krstu”. Organizacije Crvenog krsta koje nemaju akcije u ovoj nedelji, u skladu sa mogućnostima uručiće priznanja ženama davaocima krvi i posvetiti se na druge pogodne načine ženama i volonterkama Crvenog krsta u davalaštvu krvi.

 

Jednakim učešćem kako žena, tako i muškaraca, u Crvenom krstu ne obezbeđuje se samo rodna jednakost i ravnopravnost već se povećava efikasnost i efektivnost rada Crvenog krsta i doprinosa društvu.

 

Volite svoje žene, majke, sestre, devojke, svaki dan. Pomozite im da sasvim ravnopravno sa vama drže na leđima stubove našeg društva, jer one to svakodnevno i čine, iako društvo ponekad to možda i ne primećuje.

 

Volite ih uvek, i pružajte im pažnju, pokažite im nesebično koliko su važne i jake, a neka danas to bude posebno.

 

Tekst: M. Stevanović

Foto: Crveni krst Beograd

Prijatelj portala