Cigareta sa znakom STOP.

Foto: PIXABAY

DANAS MOŽETE DA DIŠETE PUNIM PLUĆIMA SREĆAN VAM NACIONALNI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA

Koliko ste puta sedeli u ugostiteljskom objektu okruženi dimom dok se na metar od vas skrivao znak sa precrtanom cigaretom. Koliko puta ste rukom pomerili dim vašeg prijatelja ili poznanika koji vas je bez griže savesti uvlačio  u rizik da udahnete nešto što ne želite da dišete. Pogledajmo iskreno u problem i obeležimo krivca, odnosno prigovorimo sami sebi zbog toga što smo dopustili da manjina svojim dimom obeleži teren i navede nas na pomisao da su u većini.

Zbog svega gore navedenog mi se danas 31.01.2019.godine, u danu kada se obeležava  Nacionalni dan bez duvanskog dima, obraćamo svima vama sa jasnom statistikom koju treba da upotrebite racionalno kako bi se svaki odgovorni građanin mogao pravilno nositi sa merama koje je država preduzela,

DEVOJKA PUŠI CIGARETU
Foto: PIXABAY

Rezultati istraživanja Global Youth Tobacco Survey (GYTS) koje je sprovedeno 2017. godine od strane Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Ministarstva zdravlja, uz finansiranje Svetske zdravstvene organizacije, među učenicima starosti od 13 do 15 godina na reprezentativnom uzorku svih škola u Srbiji ukazuju na potrebu jačanja multisektorske saradnje u cilju zaštite zdravlja mladih.

Osnovni rezultati ovog istraživanja pokazuju: 

• 11% učenika puši cigarete, podjednako devojčice i dečaci
• 37% učenika je bar jednom probalo cigarete, a 43% neki duvanski proizvod
• 9% mladih puši nargile 
• 6%  koristi elektronsku cigaretu
• 6 od 10 sadašnjih pušača pokušalo je da prestane sa pušenjem u prethodnih 12 meseci.
• 70,4% učenika koji sada puše cigarete dolazi do cigareta tako što ih kupuje u prodavnicama, samoposlugama ili na kioscima.
• 82,6% onih učenika koji kupuju cigarete nije bilo sprečeno da ih kupi zbog svojih godina.
• 61% mladih izloženo je duvanskom dimu na zatvorenim javnim mestima
• 82,2% učenika podržava zabranu pušenja u zatvorenim javnim mestima.

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima stavljamo Vam na raspolaganje sledeće informacije sa kojima suočavamo vas i vašu savest!
Pušenje duvana je značajna pretnja zdravlju i vodeći je faktor rizika za veliki broj  nezaraznih bolesti. Duvanski dim ubija šest miliona ljudi svake godine i povećava rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva,  raka pluća i drugih malignih bolesti. 

Na vama je odluka da li na život želite da gledate kroz zadimljeni prostor ili se svaki dan može osloboditi viška isparenja ako svako od nas kaže odlučno stop duvanskom dimu I onima koji ga stvaraju oko nas.

 

 

 

 

 

 

Prijatelj portala