ORAO U LETU

Foto: PIXABAY

SRBIJA OSTAJE BEZ CVRKUTA PTICA?

Ne, naš naslov nije metaforičan. U pitanju je alarmantna vest o kojoj bi svako od nas morao dobro da porazmisli. Ptice u Srbiji postaju sve ugroženije i preti im velika opasnost od istrebljenja. Razlozi za to su brojni, ali ljudski faktor ostaje presudan. Sopstveni nemar će nas izgleda ovoga puta koštati mnogo.

Veliki problem predstavlja uništavanje životne sredine od strane čoveka i smanjenje prostora na kojem bi ptice mogle da se gnezde, da podižu svoje mladunce i da se hrane. Svake jeseni, pa tako i krajem prošle godine, veliki broj požara uništi područija u kojima se ptice selice, kada se na proleće vrate iz Afrike, gnezde i izležu svoje mlade. Požari su prozrokovani ljudskim nemarom i spaljivanjem strnjike, a pored ovog problema sve više ptica biva otrovano različitim hemikalijama.

Poljoprivrednici, naime, koriste preparate koji su po životnu sredinu izuzetno toksični. Po svemu sudeći, u pitanju su hemikalije koje nisu legalne, ali ljudi do njih ipak nekako dolaze. Stručnjaci kažu da se radi o karbofuranima, izuzetno toksičnim jedinjenjima, a koriste se i drugi otrovi, štetni po životnu sredinu.

PTIČJE GNEZDO

Foto: PIXABAY

 

Klimatske promene takođe pogađaju floru i faunu naše zemlje, a čini se da smo im mi dobri saučesnici u istrebljavanju biljaka i životinja. Svake zime naša energetika spali ogromne količine uglja, čime se u naše životno okruženje i samu prirodu oslobađa velika količina sumpor–dioksida i drugih štetnih materija.

Treba još napomenuti da su neke od već ugroženih vrsta dovedene do samog ruba istrebljenja. Podsetimo se samo situacije iz 2014, kada je zabeležen pomor čitavog jata sivih ždralova. Statistika kaže da je u proteklih osam godina u Srbiji otrovano čak 95 orlova beloperana, a poslednji preživeli par orlova krstaša u velikoj je opasnosti.

Nastavimo li ovim tempom u Srbiji će već ugrožene ptičje vrste izgleda biti potpuno iskorenjene.

Tekst: Ana Savić

Prijatelj portala