NASLOVNA JAVOR

Foto: FACEBOOK (OI JAVOR)

BITI IZVIĐAČ — BITI ZDRAV, PRAVEDAN, SANJAR, POETA I DRUG!

Ako tokom lepih sunčanih dana napustite svoje domove i malo se prošetate po prirodi, možete da sretnete grupu dece ili mladih ljudi kako, predvođeni jednom obično starijom osobom od njih, veselo lutaju po šumi u istoj odevnoj kombinaciji i čudno upletenim marama oko vrata dok pevaju neku pesmicu u glas, nameštaju i prate znakove pored puta. Ne, to nisu šumski patuljci, nego izviđači i vi verovatno osim ovog opisa ništa drugo ne znate o njima. Red Info Portal vas ovog puta upoznaje sa jednim odredom i približava vam čime se to oni zapravo bave.

O jednom divnom odredu sa jednim divnim imenom — Javor, razgovarali smo sa Jelenom Dudić, studentom turizma, izviđačem 17 godina i jedan od predvodnika odreda, koja nam je pričala o o Javorovim počecima i današnjoj situaciji, o aktivnostima kojima se oni bave i generalno o celokuponom pojmu izviđači i šta je ono što treba neko da poseduje da bi postao njihov član.

JAVOR PRIRODA

Foto: FACEBOOK (OI JAVOR)

Odred izviđača Javor je nastavio dugu tradiciju OI 7 sekretara SKOJA-a, a „kao Javor postojimo od 2003. godine. Iako je odred imao jednu dužu pauzu u radu, nastojimo da mu vratimo stari sjaj koji smo imali pre desetak godina. Ideja je bila da deci pružimo priliku da se druže sa svojim vršnjacima u prirodi, da zajedno uče i igraju se isto onako kao što smo i mi kada smo bili njihovih godina”, rekla je Jelena za Red Info Portal.

JAVOR ČEPOVI

Foto: FACEBOOK (OI JAVOR)

Na pitanje koji je broj članova njihovog odreda i da li postoji određena hijerajhija poslova, Jelena je rekla da „broj članova varira, ali se može reći da je nas dvadesetak stalno aktivno. Otkad smo obnovili odred radimo sa decom uzrasta od 7 do 11 godina, znači mlađim osnovcima. Što se štaba tiče, nas je petoro od kojih su neki proslavili nedavno i pola veka izviđaštva, a neki dogodine slavimo i punoletstvo. S obzirom da smo i dalje pod statusom odreda u obnovi, u štabu funkcionišemo tako što raspodelimo sve dužnosti međusobno u našem malom ali vrednom timu su još i Maša Pavlović i Anđela Mirković, takođe predvodnici.”

JAVOR ŠUMA

Foto: FACEBOOK (OI JAVOR)

U želji da saznamo više o ciljevima samih izviđača i bavljenja ovom vrstom aktivnosti, saznali smo i šta čini i Javor posebnim u tom smislu, jer, kako Jelena kaže, izviđači predstavljaju jednu veliku priliku za upoznavanjem sa prirodom i ljudima, a Javor se vodio upravo ovim motom kada su došli na ideju da obnove odred kako bi „mlađim generacijama pružili šansu da otkriju neka nova znanja i veštine, da putuju i da se druže, a svedoci smo problema današnjice kad se sve više udaljavamo jedni od drugih i ne provodimo dovoljno vremena u prirodi.”

JAVOR AVIONI

Foto: FACEBOOK (OI JAVOR)

Koje su to aktivnosti odreda Javor tokom godine, Jelena je rekla da je „izviđačka godina najčešće vezana i usklađena sa školskom godinom. S jeseni počinjemo sa raznim ciklusima, prilagođenim uzrastu dece, pa tako imamo ciklus vezan za kulturu i običaje, zatim saobraćaj, zdrav stil života. Trudimo se, koliko nam vremenske prilike dozvoljavaju, da što češće vreme provodimo na otvorenom. Nakon Novogodišnjih praznika se obično ide na zimovanje u dogovoru sa drugim izviđačkim odredima gde se svi zajedno družimo, a s proleća smo ponovo napolju na raznim akcijama i aktivnostima. Na leto se ide na tabor, izviđački kamp koji traje najduže od svih ostalih boravaka u prirodi.”

JAVOR NATPIS

Foto: FACEBOOK (OI JAVOR)

O trenutnim aktuelnostima u ovom odredu rečeno nam je da trenutno vredno rade na pripremama za Smotru proletaraca Beograda, koja se svake godine održava u oktobru, a „to je događaj na kojem se okupljaju najmlađi izviđači i takmiče se u raznim disciplinama kao što su naprimer vezivanje čvorova ili razni poligoni spretnosti. Takođe, uveliko pripremamo plan i za zimovanje.”

JAVOR ZIMOVANJE

Foto: FACEBOOK (OI JAVOR)

Kako svaki odred ima svoju boju i pozdrav, nas je zanimalo i koji su njihovi, a Jelena nas je oduševila inspirativnim objašnjenjem: „Naš odred se nalazi na Novom Beogradu u bloku 23, koji je poznat po svojim sivim zgradama. Mi smo odlučili da to sivilo razveselimo svetloplavim nijansama, pa su tako naše marame, majice i amblemi sivo-plave boje, a pozdrav je onaj univerzalni, izviđački, svi kao jedan — ZDRAVO!

JAVOR MUZEJ

Foto: FACEBOOK (OI JAVOR)

Ukoliko ste posle ovog teksta pronašli interesantan način za rekreaciju vašeg deteta, unučeta, sestričine, bratanca, i uvideli da je izviđaštvo baš za njih, Jelena vam otkriva da je za postajanje člana njihovog odreda potrebno samo da dete ima između 7 i 11 godina i da je slobodno od 11č bilo koje nedelje kada će se, sa osmehom na licu i dobrom energijom, pojaviti ispred OŠ Laza Kostić na Novom Beogradu.

JAVOR ŠUMA

Foto: FACEBOOK (OI JAVOR)

Za kraj nas je zanimalo i zašto se postaje izviđač, a Jelena nam je poput zaljubljenika u ovaj način života rekla da će vam svaki izviđač reći „kako ga je izviđaštvo promenilo na pozitivan način. Osim marame i uniforme, dobijaju se i predivne uspomene, doživotna prijateljstva i neprocenljivo iskustvo. Ipak, izviđače je možda najbolje opisao Mika Antić koji je rekao:

JAVOR ETNOGRAFSKI

Foto: FACEBOOK (OI JAVOR)

„Možda nijedan psiholog neće umeti da objasni zašto su izviđači dobri ljudi. Tu nema pravila, nema recepta, tu postoji klima, nešto što formira svest i savest, neka posebna toplina, neka lepa svetlost u očima. Biti izviđač, to znači biti zdrav, običan, pravedan, sanjar, poeta i drug. U ovoj sveopštoj jurnjavi za egzistencijom, u ovim grčevima koje nameće ritam urbanog života, u ovim ekcesima koji tu i tamo zahvataju mlade, izviđači su ona bela strana mladosti. Čista strana života.''

JAVOR MARAMA

Foto: FACEBOOK (OI JAVOR)

Tekst: Kristina Đorđević

Prijatelj portala