Leteca veverica je u prvom planu

Foto: PIXABAY

OBIČNI I NEOBIČNI KUĆNI LJUBIMCI

Neki od njih su se toliko zbližili sa čovekom da su postali kao član porodice. O njima brinemo, hranimo ih, čuvamo, vodimo računa o njihovom zdravlju, nesrećni smo kada su tužni, ali i oni kada smo mi, jednostavno, živimo zajedno. Lako je pogoditi da je će u ovom tekstu biti reči o kućnim ljubimcima. Ali kojim?

Žuta mačka koja leži je u prvom planu

Foto: PIXABAY

 

Svakako, prvo pomislite na mace ili kuce jer smo njima najčešće okruženi. Poznato vam je da su i mačke i psi, sada domaće vrste životanja, nekada bile divlje i da u tim porodicama ima još uvek divljih vrsta. Zašto ih je čovek pripitomio?

Smatra se da su mačke prvi pripitomili Egipćani, ali ne zbog ishrane, već zbog kulta prinošenja žrtve bogovima, kako bi ih umilostivili. Tako je mačka postala zaštitni znak Egipćana jer su zahvaljujući njima bogovi bili milostivi, a lakše bi je bilo žrtvovati ako je živela uz ljude i sa njima, nego kada bi je bilo potrebno loviti. Baš zbog toga što su je žrtvovali, Egipćani su mačku smatrali svetom životinjom koja je prestavljala i inspiraciju za egipatsku umetnost koja datira još od 4.000 godina pre naše ere. Danas su mace umiljate životinje, najviše onda kada su gladne, kada im nešto treba, ali umeju da uzvrate pažnju, čak vas i nagrade.

Za psa je poznato da je čovekov najbolji prijatelj i da je privržen, veran čoveku čak i kada ga on povredi, ali upamtite da pas nikada ne zaboravlja. Ta ćud dobrog pamćenja i osvete koja će kad tad doći na naplatu psa genetski povezuje sa vukom, od kojeg on i vodi poreklo. Za razliku od mačaka koje je čovek pripitomio, pas, odnosno vuk je sam odabrao da živi blizu čoveka. Iako su mišljenja podeljena u vezi sa poreklom pasa, najbrojnije je ono po kojem je pas pripitomljena vrsta azijskog vuka.

Pas je u prvom planu

Foto: PIXABAY

 

Međutim, iako su pas i mačka najbrojniji kućni ljubimci, kod nas ali i široma sveta, u poslednje vreme mnogi se odlučuju da kao kućne ljubimce čuvaju divlje životinje. Na primer, zmije, da, baš one. Poznato je da se zmije plaše čoveka i da nikad ne napadaju prve, već u samoodbrani, tačnije, kada smatraju da su ugrožene. Mada su zabeleženi brojni slučajevi kada su proglešile u proceni i napale čoveka, pa su i okarakterisane kao agresivne životinje. Što se ljubavi tiče, za zmiju važi da će vam uzvratiti ljubav ukoliko joj je vi prvi pokažete. Neki čak i spavaju sa zmijama u istom krevetu, ali ako ste među ovim eksteremima i imate smuka koji kada spava nije povijen, kakav je njegov prirodan položaj, već je ispravljen, hitno odustanite od ovog kućnog ljubimca jer se sprema da vam proguta. Načinom na koji spava smuk se zapravo izdužuje jer vas meri kao bi bio dovoljno veliki za krupan zalogaj, za vas!

Dve sive zmije, dva smuka su u prvom planu

Foto: PIXABAY

 

Zato vam savetujemo da se pre odlučite za neobične, ali bezbedne kućne ljubimce kao što su tvor, pigmejska koza koja je najslađa kada je malena, različite vrste svinja kao što su patuljasta, vijetnamska i domaća, naročito popularna među poznatim ličnostima, što jeste simpatično ali i  zahtevno za održavanje. Ipak, jedna od najslađih i najsimpatičnijih divljih životinja jeste leteća veverica. Veverice su već same po sebi dopadljive jer su malene, hitre, okretne, užurbane jer stalno nešto rade, ali još i kada mogu da lete, zaista oduzimaju dah. Brzo i lako vas opčine.

Koja životinja je vaš favorit?

 

Tekst: Danijela Kostić

Prijatelj portala