MILENA DRAVIĆ

Foto: FACEBOOK PRINTSCREEN

BILA JE ŽENA IZ NARODA I INTELEKTUALKA, DIVA I RADNICA — BILA JE NAŠA NAJZNAČANIJA GLUMICA!

„A ona, jednim pogledom uspe da mi pomeri svet i jednim osmehom popravi dan. I onda me pitaju zašto je volim", rekao je svojevremeno Dragan Nikolić o njoj, njoj koja je većini nas obeležila detinjstvo i dobar deo života igrajući u serijama i filmovima koje smo sa radošću gledali iznova i iznova.

Milena Dravić nas je napustila 14. oktobra 2018. godine u 79. godini života posle teške bolesti i pridružila se svom dragom Gagi na zvezdanom nebu, gde sada, „obraz uz obraz" stoji pored njega posle dve godine žalosti i nastavlja ljubav koja je na ovozemaljskoj sceni trajala prelepih 45 godina. Ova diva našeg glumišta Milena Dravić  biće sahranjena u petak 19. oktobra u Aleji velikana, pored supruga Dragana Nikolića, a pre poslednjeg ispraćaja  održaće se i komemoracija u Zvezdara teatru.

MILENA DRAVIĆ

Foto: FACEBOOK PRINTSCREEN

 

Ova velika glumica rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu, i bila je filmska, pozorišna i televizijska glumica i važi za najveću divu na prostoru bivše Jugoslavije. Odigrala je 20 pozorišnih uloga u predstavama raznih pozorišnih produkcija od kojih su mnoge višestruko nagrađivane a neke igrane i po više od 15 godina i oko 160 filmskih i TV rola.

MILENA 1

Foto: FACEBOOK PRINTSCREEN

 

Milena je duže vreme bila je bolesna, a posljednjih dana bilo joj je loše, lekari su sve pokušali, ali divi nije bilo spasa. Smatra se da ju je dodatno pored bolesti ,,dotukla" bol za Draganom, koji je preminuo 2016, te se zatvorila u kuću i, kako je sama rekla, od jutra do mraka gledala televiziju. Želela je da bude sama, jer je osećala kao da je neko otkinuo deo nje i jednostavno, srce joj je bilo slomljeno.

MILENA I GAGA1

Foto: FACEBOOK PRINTSCREEN

 

U junu ove godine ona je za neke medije govorila koliko joj je teško bez Gage, te je tako i izjavila da je „u ovom, za mene nepodnošljivom, vremenu življenja bez mog Dragana sve je još mnogo zluradije" i da joj nedostaje njegov osmeh za dobro jutro kao i podrška koja joj pomaže da pregrmi taj dan i ne izgubi nadu i veru u život, ljude i ljubav.

MILENA I GAGA2

Foto: FACEBOOK PRINTSCREEN

 

Gaga i Milena su se upoznali na snimanju filma Horoskop 1969. godine, Milena je već tad bila jedna od najvećih zvezda Jugoslavije, a Gagi je to bio tek četvrti film. Snimali su film Kako su se volele dve budale i zaista poput glumaca u filmu su se i zavoleli iza kamere. Zavoleli su se tokom pauze za ručak,a zatim pobegli i venčali se, a kuma im je bila Jelisaveta Seka Sablić. Od tada ih zajedno gledamo u ljubavi i u zajedničkim ulogama i van oka kamere, a oni svoju sreću prenosiše na nas mnogo godina i učinili su da se osećamo kao deo njihove porodice, što je verovatno i zbog toga što nisu imali dece.

HOROSKOP

Foto: FLIKR

 

Da su zaista bili veliki ljudi, pored toga što su bili veliki glumci svedoče i njihove komšije koje su Mileninu smrt teško podneli, ali tešeći se da je napokon pored svoga Gage. O Mileni govore ne samo oni, već i drugi ljudi kao o toploj, plemenitoj ženi, koja je pomagala ljudima koliko je mogla, pogotovo mladima, koje je uvek branila, govoreći da oni nisu krivi za probleme koji ih snalaze.

MILENA 2

Foto: WIKIPEDIA

 

Milena je bila toliko velika glumica da je odbila odlazak u Holivud i razvijanje karijere u najvećem glumačkom žarištu, i to zato što nije htela da napusti domovinu. A o požrtvovanosti za naš narod i zemlju govori u prilog činjenica da se odricala materijalnih stvari zarad humanitarnih ciljeva, te je odustala da kupi auto kako bi pomogla bolesnom dečaku, a na studentskim protestima '97. godine bila je majka svim onim studentima koji su gladno protestovovali za svoja prava, donevši im slane i slatke pite uz poruku da istraju u svojoj borbi.

MILENA 3

Foto: FACEBOOK PRINTSCREEN

 

„Kako objasniti to bogatstvo likova u kojem je Milena Dravić igrala...Milena heroina partizanskih epopeja i muza Crnog talasa, koji su zabranjivani...Milena je i Hasanaginica i savremena žena, tragetkinja i očaravajuća komičarka...glumila je dive, radnice i intelektualke. Žene iz naroda i sportiskinje...Naša najznačajnija glumaca. Za svoje uloge je dobijala komplimente lično od Joneska, Hičkoka, Džeka Nikolsona, Džona Lenona i Nurejeva...Jedina glumica iz bivše Jugoslavije čije je ime uvršteno u Larusovu svetsku enciklopediju filma, i jedina naša glumica koja se našla na naslovnoj strani Njujork Tajmsa", rekao je za Milenu reditelj Stefan Arsenijević.

Tekst: Kristina Đorđević

Prijatelj portala