TRG REPUBLIKE

Foto: FACEBOOK PRINTSCREEN

ŠTA SE TO KRIJE ISPOD TRGA REPUBLIKE? DA NIJE ISTORIJA?

Visoke staklene zgrade, načičkani kafići i slojevi maltera kriju istoriju davno zaboravljenu a i te kako značajnu za naš narod i njegovu kulturu. Ta istorija se kad-kad i otkrije, ali kod nas retko šta dobije svoj spomenik, svoju ploču koja svedoči o njenom postojanju i važnosti. Posle više od 150 godina pojavljuje se ona, koja oživljava sećanje na stradanja i predstavlja spomenik svim Srbima stradalim pod vladavinom Osmanskog carstva.

Temelji Stambol kapije ponovo su se pojavili na svetlosti dana i ovoga puta, nadamo se, ovaj spomenik neće biti zatrpan na period duži i od veka. Naime, radnici su prilikom rekonstrukcije Trga republike, na prostoru između Narodnog pozorišta i spomenika Knezu Mihailu pronašli temelje kapije koja je predstavljala jedan od četiri izlaza iz grada.

ISKOPINE1

Foto: FACEBOOK PRINTSCREEN

 

Čelnici grada zajedno sa stručnjacima potvrdili su ovu informaciju i obelodanili su svoje planove u vezi sa opstankom ovog spomenika, rekavši da je ovo veoma važno otkriće, da će se potrudii da sačuvaju ove bedeme kako bi građani bili u mogućnosti da ih vide. Radiće se izmena projekta rekonstrukcije samog Trga, uradiće se otkop, a arheološki lokalitet biće pokriven staklom, dok će se pored njega nalaziti informativna tabla.

ISKOPINE2

Foto: FACEBOOK PRINTSCREEN

 

A kako će to izgledati, videćemo krajem sledeće godine, kada je planiran završetak rekonstrukcije Trga, ali vi možete pratiti sva dešavanja i putem kamera koje su postavljene i usmerene ka gradilištu. Do tada, podsetimo se istorije Stambol kapije.

STAMBOL KAPIJA TRG

Foto: FACEBOOK PRINTSCREEN

 

Cela ondašnja beogradska varoš bila je opasana od Save do Dunava dubokim rovom i visokim šancem, u koji su bili usađeni debeli palisadi. Kroz tu tako tvrdu ogradu u beogradsku se varoš moglo ući, i iz nje izaći, samo kroz četiri kapije. Budući da je kroz nju vodio drum u pravcu Istanbula (Stambola), po tome je dobila i naziv. Pored Stambol kapije, tu su bile i Sava-kapija, Varoš-kapija i Vidin-kapija. Sve one su predstavljale zaštitu varoši od eventualnih napada, pri čemu je glavna odbrana bila tvrđava u pozadini.

STAMBOL KAPIJA STARA

Foto: WIKIPEDIA

 

U vreme postojanja Stambol kapije, Trga republike još nije bilo, kao ni današnjeg centra Beograda. Napravili su je Austrijanci za vreme svoje vladavine severnom Srbijom i Beogradom početkom 18. veka. Legenda kaže da je kapiju podigao Laudon, koji je izgradio i rov oko šireg Beograda, nazvan Laudonov šanac. Od svih kapija, ova stambolska bila je i najveća i najtvrđa, u građevinskom pogledu i najlepša, a Srbima najstrašnija.

Kapija je bila izrađena od tesanog kamena i cigle. Imala je prostorije za smeštaj vojnika koji su držali stražu. Kroz Stambol kapiju se ulazilo na tri ulaza: u sredini je bio veliki prolaz za kola, a sa obe strane po jedan manji otvor za pešake. Put koji je iz varoši izlazio na Stambol kapiju delio se odmah na dva kraka: jedan je išao desno ka Terazijama, a drugi levo ka Tašmajdanu i Paliluli. Kapiju je od poljane rastavljao duboki rov pun vode, a preko rova pružao se drveni most.

STAMBOL KAPIJA TABLA

Foto: WIKIPEDIA

 

U okolini Stambol kapije nije bio ni kuće ni dućana, nego je rasla ogromna travuljina. Mračnom prizoru doprinelo je i to što su u blizini Stambol kapije Turci nabijali na kolac buntovne Srbe kako bi na taj način zaplašili druge koji bi naumili da ustaju protiv turske sile.

Knez Mihailo Obrenović doneo je odluku o rušenju ove zlokobne građevine iz srca Beograda, te je srušena je iz temelja u proleće 1866. godine. Današnja Stambol kapija na Kalemegdanu, samo imenom i unutrašnjošću podseća na staru, srušenu građevinu, koju su nekada Srbi pametili samo po zlu, a vreme će pokazati kako ćemo je sada pamtiti

Tekst: Kristina Đorđević

Prijatelj portala