BG VOZ

Foto: WIKIPEDIA

NIJE TELEPORT, ALI SVUDA STIŽETE NA VREME!

Ove godine je ponovo pokrenut BG voz, ali na relaciji Resnik – Beograd Centar (Prokop), koja je puštena još 13. aprila, međutim tada je voz išao na svakih sat vremena, a danas je konačno situacija bolja, građani se ne žale na neredovan red vožnje, a trasa je produžena čak i do Ovče. Red Info Portal je za sve, a posebno za meštane Rakovice isprobao ovu 2. liniju BG voza i proverio da li zaista treba samo 15 minuta za ovo zadovoljstvo i kako izgleda taj voz spolja, ali i iznutra, i potvrdi ima li gužve?

Ukoliko živite u prigradskim naseljima, u tzv. zoni 2, znate muke svih nas koji se u punim autobusim ne borimo za mesto, već za vazduh u trenutku kada zbog neredovnog autobuskog saobraćaja na jednoj stanici uđe gomila ljudi i naruši vaš intimni prostor i svi se tako ko sardine klackate najmanje 45 minuta do centra grada kroz još gušću gužvu na samim putevima. Svako od vas je pomislio u tom trenutku: Da mi je da se teleportujem i ne doživljavam više ovaj stres sa gužvom? Nije baš teleport, ali ovaj način putovanja i te kako vam skraćuje muke i štedi vreme.

VOZ

Foto: FLICKR

 

BG voz je postojao još od 2010. godine, ali bio je rezervisan za naselja koja zaista imaju nešto težu rutu putovanja, što zbog udaljenosti, što zbog gužve, pa je tako prvobitno spajao Beograd i Pančevo, pa je zatim ta trasa produžena do Batajnice i Ovče. To je samo 1 linija za ovako veliki grad, a očigedno da se osetila potreba i za povezivanjem drugih delova grada na ovaj način, pa se i Rakovica uključila sa 2. linijom putanje ovog voza.

Ta inicijativa je posebno obradovala meštane Resnika, Kijeva, Kneževca i drugih naselja u okviru opštine Rakovica, koji sada mogu da izbegnu dobropoznati čep koji se stvara kod same opštine Rakovica, na Banjici, Auto-komandi, Slaviji, Bulevaru i konačno skrate svoje putešestvije za 30 do 45 minuta i uštede svoje živce, ali konačno sednu u prevozu.

VUK

Foto: WIKIPEDIA

 

Kao što smo rekli na početku teksta, da proverili smo ono što vas je najviše zanimalo i evo zaključka: BG voz, verovali ili ne, sada je u svojoj punoj snazi! Kreće na svakih pola sata i pogodite šta, ne kasni! Spolja je krajnje interesantan, reko bi se živopisan, unutra je poprilično uredan i čist, koliko je to moguće, i ono najbitnije: nema gužve, ima toliko mesta da možete i da se opružite preko dva sedišta!

UNUTRAŠNJOST VOZA

Foto: WIKIPEDIA

 

Ovde možete videti red vožnje za ovu trasu u oba smera:

RASPORED 1

Foto: BUSEVI.COM

 

RASPORED2

Foto: BUSEVI.COM

 

Najvljena je i treća i četvrta liniju sistema. Prema ovom planu, treća linija bi povezala Surčin sa Novim Beogradom, uključujući i buduću stanicu na aerodromu Nikola Tesla, a četvrta Makiško polje i Karaburmu, i to uz upotrebu već postojećeg tunela ispod Karaburme, koji bi za ove potrebe bio rekonstruisan. Ipak, iz Sekretarijata za javni prevoz je najavljeno da će treća linija već do 2021. godine povezati centar Beograda sa aerodromom, a četvrta Makiš i Adu Huju. Celokupni sistem treba blisko da korespondira budućem Beogradskom metrou.

Tekst: Kristina Đorđević

 

 

Prijatelj portala