LJUDI U POŽARU

Foto: YOUTUBE PRINT SCREEN

CRVENI KRST SRBIJE POKREĆE HUMANITARNI SMS 2002 ZA POMOĆ GRČKOM NARODU

Crveni krst Srbije tokom jučerašnjeg dana otvorio je namenski dinarski račun za prikupljanje novčanih donacija za pomoć postradalom stanovništvu Grčke . Broj računa na koji građani mogu uplatiti donaciju  je 205-32824-71, poziv na broj 6026 355 0000, model 00.

Ovom prilikom Red Info Portal  svoje čitaoce obaveštava da je Crveni krst Srbije danas  dogovorio  sa mobilnim operaterima koji pružaju usluge mobilne telefonije u Srbiji  (MTS, Telenor i VIP) da se posle 17 časova omogući aktivacija humanitarnog SMS broja 2002 nakon čega će građani moći da uplaćuju donaciju u visini od 100 dinara.

Predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović obavio je sastanak u prepodnevnim časovima sa predstavnicima Zajednice Grka Srbije. Na sastanku su  dogovorene zajedničke aktivnosti sa ciljem prikupljanja novčanih donacija za pomoć postradalom stanovništvu Grčke. 

Iz Crvenog krsta Srbije saznajemo da su oni  u stalnom kontaktu sa kolegama u Grčkom Crvenom krstu koji je na osnovu procene trenutnih potreba uputio zahtev za prikupljanje pomoći u novcu, kako bi se odgovorilo na najprioritetnije potrebe ugroženog stanovništva.

Prema poslednjim informacijama dobijenim od Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, u Grčkoj je do sada u požarima u oblasti Atike nastradalo više od 80 osoba, povređeno je više od 160 osoba, dok se više od 200 osoba vode kao nestali. U gašenju požara i saniranju posledica angažovano je preko 700 pripadnika oružanih snaga i vatrogasaca spasilaca. Do sada je procenjeno da su 373 kuće delimično oštećenje, a 211 potpuno uništeno.

Grčki Crveni krst od danas počinje da obilazi građane koji su ostali u svojim domovima u ugroženim područjima u cilju sagledavanja potreba ugroženog stanovništva. Grčki Crveni krst je od početka aktivan u pružanju prve pomoći povređenima, psihosocijalne podrške ugroženima, uspostvaljanju porodičnih veza i distribuciji artikala neophodne pomoći. Grčki Crveni krst je prisutan i sa jedinicom za hitno pružanje medicinske pomoći koja je sastavljena od volontera koji su zdravstveni radnici.

 

Prijatelj portala