STARBAKS

Foto: PIXABAY

UKIDANJE PLASTIČNIH SLAMČICA – DA ILI NE?

Lanac restorana i kafića Starbaks doneo je odluku o postepenom uklanjanju plastičnih slamčica i njihovoj zameni specijalnim čašama ili slamčicama od materijala koji mogu da se recikliraju.

Starbaks će u roku od 2 godine prestati sa upotrebom plastičnih slamčica kako bi ih zamenili novim slamčicama od materijala koji se može reciklirati i specijalnim čašama. Ova najava dolazi samo nedelju dana nakon proterivanja slamčica i plastičnog pribora u Sijetlu, gradu u kojem je poznati lanac kafića osnovan još sedamdesetih godina prošlog veka. Naime, upotreba plastičnih slamčica je veoma velika. Više od milijardu komada potroši se širom sveta na dnevnom nivou, polovina samo u SAD. 

PLASTIČNE ČAŠE

Foto: PIXABAY

 

Na projektu osmišljavanja specifičnih čaša radio je čitav niz stručnjaka. Ova odluka će biti značajna prekretnica u poslovanju ovog lanca restorana i kafića, i doprineće očuvanju životne sredine. Specijalan poklopac, koji je inženjer Emili Aleksandar (Emily Alexander) zajedno sa svojim timom dizajnirao, sada će postati kontejner za sve ledene napitke. Prema procenama Starbaksa, novi poklopci će omogućiti da se smanji prekomerna upotreba plastičnih slamčica. Novi poklopci bez plastike stižu u Sijetl, gde kompanija već nudi alternativne slamčice, a u Vankuver dolaze s jeseni. Odatle će se upotreba proširiti na 28 000 kafića širom sveta. Najpre u SAD i Kanadi, a potom u izabranim lokalima u Francuskoj, Holandiji i Velikoj Britaniji.  

Odluka Starbaksa da izbace iz upotrebe plastične slamčice je odličan primer koji pokazuje kolika je važna uloga kompanija u borbi protiv zagađenja životne sredine plastikom. Mekdonalds je najavio da će zameniti plastične slamke sa onim od papira, ali samo u svojim restoranima u Velikoj Britaniji i Irskoj. Kompanija je predložila da pokrene ispitivanje kako bi procenila uticaj plastičnih slamčica u svojih 37 000 restorana širom sveta, ali su akcionari odbili tu ideju.

Možda ne možemo uticati na to da li će neki poznati lanac restorna ili kafića iz upotrebe izbaciti plastiku, ali ono što svakako možemo jeste da prvo krenemo od sebe. Na tržištu se već veoma lako mogu naći slamčice od papira ili bambusa, a vodu, ili neki drugi napitak, je svakako slađe piti iz keramičke šolje ili staklene čase. Krenimo od sebe, jer to je uvek najbolji korak ka nekoj većoj promeni.

Prijatelj portala