SRCE NA PLOĆNIKU

Foto: PIXABAY

ŠPIJUNIRANJE PARTNEROVOG TELEFONA – LJUBOMORA ILI RADOZNALOST?

Dilema iz naslova ovog teksta muči svaku ženu i svakog muškarca koji su nekada posumnjali u reči svog partnera i zavirili u njegovu intimu. Nekada su to bila anonimna i namirisana ljubavna pisma, porukice u džepovima, tragovi karmina, a danas je to mobilni telefon. Danas, u dvadeset prvom veku, svaki vid intime se narušava kada iz ljubomore ili radoznalosti posegnete za mobilnim telefonom svoje voljene osobe. 

Da li je to osećanje koje nužno prati ljubav i javlja se u svakome od nas kada se zaljubimo ili je u pitanju problem pojedinaca? Ovo je možda još jedna dilema, a mi smo našli sledeće ponuđene odgovore. Na vama je da izaberete onaj koji je tačan u vašem slučaju.

Telefonski operateri u Švedskoj su 2005. godine istraživali koliko se poštuje pravo na intimnost partnera. Istraživanje u vidu telefonskog anketiranja je pokazalo da dve od svake tri osobe špijuniraju svoje partnere putem mobilnih telefona. Njihova iskustva se uglavnom svode na iskorišćavanje trenutaka kada se njihovi partneri kupaju ili kada spavaju. Deceniju kasnije, bračna špijunaža je čak zakonom rešena. 

Neki naučnici, a jedan od njih je Luis Felipe el Saili, profesor Univerziteta u Guanahuatu u Meksiku i autor knjige Psihologija Fejsbuka, podsećaju da društvene mreže i upotreba Vocapa povećavaju rizik da postanemo posmatrači drugih ljudi, odnosno da nadgledamo njihove aktivnosti. Tako je veoma jednostavno postalo pregledati fotografije koje partner ostavlja na internetu i razgovore koje vodi. Osim toga, raspolažemo alatima uz pomoć kojih možemo da se pretvorimo u prave špijune, a to može u jednom trenutku da se okrene protiv nas i da pogorša nivo ljubomore koja nas obuzima. 

ZALJUBLJENI PAR

Foto: PIXABY

 

U pomenutoj anketi Šveđani su najčešće opisivali  svoju špijunažu kao čistu radoznalost, iako su to učinili podmuklo i krišom. Da li varamo sami sebe da nismo ljubomorni već samo radoznali i da li postoji bilo kakav način da se spreči potreba za ljubomorom gde joj nije mesto? Prema Gregoriju L. Vajtu sa Univerziteta u Kaliforniji, ljubomora je za većinu ljudi neizbežna. Nažalost, smatra se da je to jedno od osećanja koje prati biološki mehanizam osećanja ljubavi. Naime, želimo da voljena osoba uputi posebnu pažnju baš nama, a kada to ne uradi, budi se sumnjičavost. Dakle, naši hormoni nas upozoravaju da gubimo nešto osnovno, osećaj da smo posebni barem jednoj osobi. 

Ipak, postoji mogućnost da opravdanje ili utehu pronađemo kod Davida M. Basa, evolucionog psihologa, koji u svojoj knjizi „Opasna strast: zašto je ljubomora podjednako neophodna kao ljubav i seks” (eng. The Dangerous Passion: Why Jealousy Is as Necessary as Love and Sex) potvrđuje da postoje univerzalni obrasci koji upućuju na biohemijsko poreklo ovog fenomena. Onda nismo mi krivi, zar ne?

DEVOJKA GLEDA TELEFON

Foto: PIXABAY

 

Na primer, u istraživanjima sprovedenim na bilo kojoj strani sveta rezultati pokazuju da muškarci više pate od seksualne ljubomore, dok žene pate od emocionalne ljubomore. Prema Basu, ovakvi rezultati su u jasnoj vezi sa evolucijom: rizik od gubitka se razlikuje kod jednih i kod drugih. Žene pažljivo biraju partnera i moraju da budu sigurne u trenutku kada odaberu pravog sa kojim će želeti da imaju potomstvo. S druge strane, muškarci imaju tu mogućnost da svoj reproduktivni materijal troše bez brige jer ga i u velikim količinama proizvode, što nije slučaj kod žena. Međutim, kod njih se javlja briga da napore koje ulažu u odgajanje usmere ka svojim genima. Drugim rečima, moraju da se osiguraju da je dete njihovo. 

Bilo kako bilo, stvari treba nazvati pravim imenom i na vreme prepoznati ljubomoru. Radoznalost je samo izgovor kojim pokušavamo da opravdamo narušavanje tuđe intime i time doprinosimo narušavanju odnosa sa partnerom, ali i ugrožavanju svog zdravlja. Da li onda, uprkos činjenici da smo svesni šta radimo, možemo protiv evolucije? Možda se odgovor nalazi u čuvenoj izreci: „Samokontrola je ključ uspeha”. Na vama ostaje da razmislite i uvidite da li ste ljubomorni ili zaista vrlo radoznali.

Prijatelj portala