ŽELEZNIĆKA STANICA

Foto: WIKIMEDIA

KUDA SE TURISTI UŽURBANO KREĆU OVIH DANA PO BEOGRADU?

Reporteri Red Info Portala na terenu u poslednjih nekoliko dana primetili su povećani broj turista koji zbunjeni pokušavaju na uđu u staru zgradu Železničke stanice. Zbog promene lokacije polazne stanice za sve vozove, iz centra grada na stanicu Prokop i Topčider, došlo je do zabune među građanima koji još uvek ne mogu da se naviknu da se Glavna železnička stranica od skora nalazi na novoj adresi, ili bolje rečeno na dve nove adrese. Dodatnu konfuziju nove informacije donele su turistima, a njih u ovo doba godine ima u zaista velikom broju u srpskoj prestonici, i koji se jako teško snalaze sa turističkim mapama koje im za lokaciju železničke stanice pokazuje zgradu koja više nema tu funkciju. Upravo iz ovog razloga, slike službenika koji mašu rukama i pokušavaju da objasne turistima kako ne mogu ući i kako njihovi vozovi više ne polaze odatle, ne treba nimalo da nas začiuđuju ovih dana. 

Inspirisani ovim informacijama pozvali smo službe Beogradskog i Pink taksija, i raspitali se o tome da li u poslednjih nekoliko dana, od kada je promenjena lokacija stanice, beleže povećani broj poziva za vožnje od nekadašnje zgrade Glavne železničke stanice, do Prokopa i Topčidera. U obe taksi službe, dobili smo poprilično slične odgovore. Naime, rečeno nam je da su građani na vreme saznali o premeštanju lokacije Železničke stanice, i da nemaju nikakvu statistiku koja potvrđuje povećan broj poziva taksi službama za vožnje od stare do novih lokacija Železničke stanice.

Red Info Portal je za vas pribavio još jednu informaciju koja je u celoj priči oko premeštanja lokacije stanice, možda pomalo zapostavljena. Naime, ako želite da na more odete zajedno sa svojim atomobilom i iskoristite usluge auto-voza, auto-voz, a posle izmena, kreće iz stanice u Topčideru. Od Dragane Stanković iz Srbija voza, dobili smo informacije o dva termina u kojima auto-voz kreće ka Baru. Jutarnji voz kreće iz Topčidera u 09:21 h, a večernji u 21:21h. Jutarnji voz pored kola za utovar praćenih automobila sadrži i deo sa sedištima za putnike, dok se u sastavu večernjeg voza pored dela za utomobile i kupea sa sedištima, nalaze i spavaća kola. Što se cena prevoza tiče, prevoz automobia do mora košta 30 evra, karta za putnike 21 evro, rezervacija staje 3 evra po osobi, dok za ležaj u kabini sa tri kreveta treba izdvojiti 15 evra po osobi. Ako vas pak interesuju putovanja na sever, u ovom pravcu usluga auto-voza ne postoji, zbog, kako navode iz Srbija voza, infrastrukturnih ograničenja.

Ostajena nam samo da vas podsetimo na to, da kada planirate bilo koje putovanje vozom iz Beograda, ne zaboravite da se više ne možemo pohvaliti time da nam je stanica, kako smo navikli, svima na 5 minuta od centra i jako blizu. Predlažemo vam da, kako sebe ne biste doveli u problem, kada planirate u koliko sati ćete krenuti da biste na vreme stigli na polazak svog voza, obavezno uračunate i ovo dodatno vreme koje vam je potrebno da biste stigli do stanice na Prokopu ili Topčideru.  A što se turista tiče, šta vi mislite, da li oni zaista više vole da nove lokacije stanice pronalaze sami, i to peške, i da li ćemo verovati na reč taksi službama?

Tekst: Marija Stevanović

 

 

Prijatelj portala