PONEDELJAK

Foto: PIXABAY

ZAŠTO MRZIMO PONEDELJAK?

Postaje stvarno neizdržljivo! Da li i vi često imate osećaj da je još jedan ponedeljak u nizu zaista previše? Ponedjeljak je najnepovoljniji dan, i to će reći svako ko mora izaći iz kuće ponedeljkom rano ujutru i krenuti na posao ili u školu. Petak, sa druge strane, za sve nas predstavlja najdraži dan u nedelji.

Ali, hajde da se vratimo u neželjeni ponedeljak. Depresivan i težak, ponedeljak nam svima teško pada, a mnoge studije potvrđuju da je baš ovaj dan dan u kome se najviše žalimo, gotovo dvostruko više nego bilo kog drugog dana u nedelji. Svuda u svetu ponedeljak je dan kada poslodavci računaju na najviše zabušavanja na poslu.

Ali zašto smo toliko besni na ponedeljak? Šta nam ne prija u ovom danu? Redakcija Red Info Portala potrudila se da pobroji sve moguće razloge za to.

Ponedeljak mrzimo jer nas na radnom stolu uvek očekuje hrpa papira. Valja isplanirati čitavu nedelju, a početak posla je tek pred nama. Stres i napetost rastu. Kako ćemo sve organizovati? Hoćemo li stići da završimo sve što je isplanirano?

Ponedjeljak nas vraća u rutinu, dok je vikend bio predviđen za opuštanje. Za naš um veoma je traumatično vratiti se iz režima u kom smo opušteni i slobodni u režim planiranja i postavljanja rokova.

Tokom vikenda izlazite i provodite se sa prijateljima i porodicom. Spavate bez bojazni da će vaš san prekinuti iritantno zvono alarma. Ponedeljak nam ponovo priušti ovakvo buđenje. Ko ne bi bio besan?

Tokom vikenda jedemo i pijemo malo više nego tokom ostatka nedelje. Zaključak? Loše stanje. Fizička i psihološka iscrpljenost. Kako da se naviknemo na to da moramo da progutamo svoj ručak na brzinu i nastavimo sa poslom?

Ponedeljak je dan rezervisan za otkaze i ostavke. Veliki broj otkaza dat je upravo ovog dana u nedelji. Druga studija pokazuje da je utorak dan kada se prosleđuje najveći broj apliciranja za zapošljavanje.

Ponovni dolazak na radno mesto ili u školu dovodi do stresa. Šta ako se nešto promenilo tokom vikenda? Možda nismo svesni toga, ali strah od neprijatnog iznenađenja, čak i nakon dva dana udaljenosti od posla, povećava zabrinutost.

Želite li nešto da dodate? Koji su vaši razlozi da mrzite ponedeljak? Ili možda ovaj dan ipak zaslužuje drugu šansu?

Prijatelj portala