RADOZNALO DETE

Foto: PIXABAY

KAKO RADOZNALOST MOŽE POZITIVNO UTICATI NA USPEH U ŠKOLI?

Da li su vam nekada kao detetu rekli da postavljate previše pitanja i da li ste zbog toga odustali od zapitkivanja? Iako dečija radoznalost ponekad ne zna za granice, nikako ne bi trebalo obeshrabrivati ove znatiželjne mališane.

Možda roditelje sva ova pitanja ponekad umaraju, ali istraživači tvrde da je jako bitno podsticati ovakvo ponašanje, jer radoznala deca uglavnom ostvaruju bolje rezultate u školi. Istraživanje koje je rađeno sa 6.200 predškolaca otkrilo je da su radoznala deca pažljivija na času i da ostvaruju bolje rezultate na testovima iz čitanja i matematike. Takođe. pokazalo se da su među decom iz siromašnijih porodica, za koje se smatra da ostvaruju najgore rezultate, oni najradoznaliji bili čak i bolji od svojih vršnjaka koji dolaze iz bogatijih porodica.

Vođa tima dr Prači Šah (eng. Prachi Shah), koji radi na Univerzitetu u Mičigenu, izjavio je da je podsticanje radoznalosti kod dece, posebno kod onih pojedinaca koji dolaze iz siromašnijih porodica, veoma bitno, jer se na taj način mogu tumačiti razlike u dostignućima. Dodao je da se veza između znatiželje i akademskih dostignuća mnogo više primećuje kod dece sa nižim socioekonomskim statusom. 

Istraživači su poslali upitnike roditeljima ispitivane dece, koji su onda odgovarali na sledeća pitanja: Koliko je vaše dete bilo znatiželjno sa: devet meseci, dve godine, pet godina? Kada je krenulo u školu? Ispostavilo se da su ona deca koja su pokazala najviši nivo radoznalosti ostvarila bolje rezultate pri prvim testiranjima u školi. Ovo istraživanje takođe tvrdi da postoje dokazi koji ukazuju na to da su deca iz bogatijih porodica više željna da saznaju nešto novo, te im je to i pomoglo da nadmaše svoje manje privilegovane vršnjake.

Dakle, kada vam sledeći put neko dete postavi pitanje, pa čak i niz pitanja, dobro razmislite kako ćete reagovati, jer baš to može uticati na njihov dalji razvoj.

Prijatelj portala