MUŠKI MOZAK

Foto: PIXABAY

ČINJENICE KOJE NISMO ZNALE O MUŠKOM MOZGU

Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere. Ova rečenica, koja je i naslov knjige dr Džona Greja (John Gray), našla se makar jednom u glavi svake žene, često uz beznadežni uzdah. Za sve one koji se probijaju kroz lavirint muško-ženske komunikacije i odnosa, Red Info Portal pokušao je da otkrije da li su razlike između žena i muškaraca zaista tako velike i odakle one potiču. 

Nauka je otkrila da se muški mozak zaista znatno razlikuje od ženskog. Naime, naš mozak počinje da se razvija još pre rođenja i već u tom periodu mozak muškaraca je pod velikim uticajem testosterona, koji ga formira na specifičan, prepoznatljiv način.  Da li to znači da je nauka pronašla opravdanje za sve grehove muškaraca? Izgleda da je tako, bar što se tiče sledećih osobina. 

Muškarci, kao što znamo, nisu naročito pažljivi. Često ne primete neku promenu, novu frizuru, haljinu, novu vazu na noćnom stočiću i slično. Ovo nije zbog toga što im nije dovoljno stalo do vas (kako žene najčešće pomisle), već jednostavno zbog toga što njihov mozak nije dovoljno usredsređen na detalje.

Muškarcima je važna kontrola. Čak i kada samo gledate televiziju, muškarac instinktivno uzima daljinski upravljač, bez kojeg bi se osećao nelagodno, kao da gubi kontrolu nad svim stvarima. Ovo može uzrokovati i tipična uloga muškarca u evoluciji, ali i patrijarhalnom društvu. 

MUŠKARAC

Foto: FREEPIK

 

Muški mozak uvek je usmeren ka pronalaženju rešenja. Dok žene, kada posle napornog dana ugledaju svog muškarca, krenu sa izlaganjem svojih problema često da bi ih samo sa nekim podelile, muškarac se odmah baca na pronalaženje rešenja i okreće se praktičnoj strani problema koji vas brine, preuzimajući urođenu ulogu autoriteta. Dok ovo deluje zaštitnički u teoriji, jasno je koliko frustrira žene koje na primedbu: Mislim da sam se ugojila, dobiju odgovor: Zašto onda  ne kreneš da vežbaš?

Razlike između muškog i ženskog mozga krive su i za ponašanje muškaraca koje žene verovatno najviše izluđuje. Dok će žena, bez ikakvog problema, lakirati nokte, razgovarati sa drugaricom i razmišljati o tome kada se dogovorila da izađe te večeri, muškarac će, ako gleda u telefon ili igra igricu, na sva vaša pitanja odgovarati sa: Naravno. To je zato što u središtu njegove pažnje može biti samo jedna od navedenih stvari, što je u velikoj meri opravdanje za to što muškarci ne mogu da ispune jedan mali zahtev većine žena − da im posvete svu svoju pažnju. 

Iako smo, izgleda, sa iste planete, nauka pokazuje da mozgovi žena i muškaraca ipak dolaze iz različitih okruženja. Umetnost muško-ženskih odnosa upravo je u tome da naučimo da tolerišemo međusobne razlike i živimo sa njima. Da li je to moguće? Naravno! Čak i u pomenutoj knjizi, nastavak čuvene rečenice glasi: ... Dok se ne zaljube.  

 

 

Prijatelj portala