CRNA MAČKA

Foto: PIXABAY

OTKRIJTE NEOBIČNA SUJEVERJA ŠIROM SVETA

Sujeverja su deo kulture i tradicije svakog naroda, koja skoro nesvesno upoznajemo i prihvatamo. Da li vam zvuči poznato: Pazi da ti crna mačka ne pređe put, ne peri odeću nedeljom, kada vidiš odžačara to je sreća, a tu su i zanimljive radnje poput polivanja vode za nekim ko ide na ispit ili treba da uradi neki važan posao, ustajanje na desnu mesto na levu nogu (inače bi sve krenulo loše), ako nas svrbi levi dlan to je dobijanje novca.  To su neka od srpskih verovanja, otkrijmo i neobična sujeverja širom sveta!

Nemačka
U Nemačkoj ne smete da čestitate nekome rođendan pre rođendana. Ovo sujeverje potiče iz verovanja da bi demoni čuli čestitke i dobre želje i tako se potrudili da se one nikada ne ostvare. Ali čak i kada je ponoć i vi napokon smete da čestitate svom prijatelju iz Nemačke − pazite da se uvek gledate u oči kada nazdravljate, baš kao i u Srbiji! Ukoliko se gledate u oči onda ste sigurni da nema nikakvog otrova u piću (tako je i nastalo ovo sujeverje) i da nećete imati lošu sreću u ljubavi narednih sedam godina.

Velika Britanija
Ukoliko ikada vidite svraku u Velikoj Britaniji, potrudite se da joj se obratite sa poštovanjem: Dobar dan, gospođo Svraka. Kako vam je gospodin muž danas? Ako zaboravite da je pozdravite, pratiće vas loša sreća celog dana. Ova tradicija verovatno dolazi iz toga što se svrake uglavnom viđaju u parovima, pa tako svraka koja nema para predstavlja samoću. Dodajte još i: Jedna za tugu, dve za sreću”, i budite sigurni da će svraka biti prijateljski nastrojena i da neće ukrasti nešto vaše svetlucavo.

TORBA NA PODU

Foto: PXHERE

 

Poljska
Torbe nikada ne treba stavljati na zemlju u Poljskoj (a i u Srbiji) jer onda novac može da iskoči i pobegne iz nje. Znate kako se kaže − vreme je novac? E pa, u Poljskoj je to − vreme je život. Kada neko umre sahrana treba da se pravi pre prvog dana nedelje koja sledi, inače ce sledeća smrt u vašem krugu porodice doći brže.

Španija
Iako je petak 13. nesrećan dan u većini zemalja, u Španiji je to utorak 13. Zato nikada ne treba da se pravi venčanje ili da se putuje tog dana.

Italija
Kad smo već kod nesrećnih dana, petak 17. je u Italiji dan kada se ne sme išta raditi, a pogotovu ne da se slavi nešto. A ukoliko se baš mora slaviti nešto, onda nikako ne nosite ništa ljubičasto.

Švedska
Ubijanje paukova u Švedskoj se nikako ne preporučuje, osim ako nećete da sutradan bude kiše. Ali pre nego što pobegnete iz svoje kuće pune paukova, znajte da izvan nje vrebaju mnoge opasnosti. U Švedskoj postoje dve vrste otvora za kanalizaciju, oni sa slovom A i oni sa slovom K. Uvek treba pažljivo gledati da ne stanete na onaj koji ima slovo A na sebi. To A može da znači mnogo stvari: od avbruten kärlek, što znači završena ljubav, ili arbetslöshet, što znači nezaposlenost.

PAUK

Foto: FREEPIK

 

Francuska
Ali to je samo u Švedskoj! U Francuskoj postoji izreka: Araignée du matin − chagrin, što znači: pauk ujutru − nesreća. I druge životinje mogu da donesu lošu sreću. Ukoliko vas ptica pogleda kroz prozor desiće se nešto loše. Zato nije dobro prizivati ptice, pogotovu ne hlebom koji stoji naopačke na stolu. Takav hleb može da prizove đavola!

Turska
U Turskoj ako nekome date nož ili makaze direktno znači da ćete postati neprijatelji. Zato treba da ih stavite prvo na pod ili na sto, i onda druga osoba može sama da ih uzme. Ako vam iko pak da makaze ili nož, i tako vam postane neprijatelj, uvek možete da im se osvetite tako što ćete zasaditi smokvu pod njihovim prozorom. Smokva ispred kuće znači nesreću, ali isto tako je nesreća ako je isečete!

Rusija
U Rusiji izbegavajte da se vraćate kući ako ste zaboravili nešto. A ako je nešto baš bitno, nemojte da zviždite u kući ili ćete izgubiti sav novac. Ali evo šta treba da radite − pogledajte u ogledalo i isplezite se demonima!

Japan
Brojanje u Japanu može da postane opasno. Broj 4 na primer, ukoliko se izgovori kao shi, može da znači i smrt. I zato treba izbegavati da se daje 4 poklona. Neke zgrade čak i izbegavaju da obeleže četvrti sprat ili stanove sa brojem 4. Broj 9 je možda još gori jer se izgovara ku što može da znači patnja.

BROJEVI

Foto: PIXABAY

 

Severna Koreja
Zviždanje noću u Severnoj Koreji je loše jer možete prizvati duhove i demone. A ni pisanje noću nije sigurno. Pomislite šta bi se desilo kad biste slučajno uzeli crveno mastilo i napisali nečije ime! Sigurno biste ih osudili na smrt jer se u budizmu na grobovima i spomenicima imena mrtvih pišu crvenim slovima.

Sujeverja se razlikuju od naroda do naroda i rekli bismo da su prilično maštovita, a naročito je zanimljivo znati i kako su nastala. Sada znate šta ne treba raditi u stranim zemljama. Ukoliko neka od ovih zemalja bude vaša sledeća destinacija, bacite malo soli preko ramena kada krenete na put i setite se naših saveta.

Prijatelj portala