zlatan nakit

Foto: PIXABAY

KOMPANIJE POČINJU DA KORISTE ETIČKO ZLATO U PROIZVODNJI NAKITA

U duhu humanosti, a u cilju ozelenjavanja planete, donosimo vam priču o kompaniji koja je pokazala da je svesna globalnih problema. Uprava ove firme odlučila se na nov način proizvodnje i nove principe rada, koji će pozitivno uticati, kako na radnike, tako i na okolinu.

 

Kompanija Šopard (engl. Chopard) je od jula ove godine odlučila da koristi isključivo etičko zlato, kako za nakit, tako i za satove. Ovo je novi korak u nečemu što se zove Put ka održivom luksuzu (engl. The Journey to Sustainable Luxury). Sledeći korak jeste saradnja sa Globalnim ciljevima UN.

Nedavno je sa Sajmu časovnika i nakita u Bazelu predstavljena kolekcija nakita Zeleni tepih (engl. High Jewellery Green Carpet Collection), koja je u potpunosti izrađena od Fermajned (engl. Fairmined) zlata, pri čijem se vađenju vodi računa o etičkim načelima. Od ovog zlata napravljeni su i El-Ju-Ci Ful Srajk (engl. L.U.C. Full Strike) i Hepi Palm (engl.Happy Palm) satovi.

 

Ova švajcarska kuća sama je po sebi dragulj. Njena svita, tokom Kanskog festivala, bila je kovčeg pun blaga ‒ skupocene kreacije i gosti koji sa kopredsednicom Karolin Šojfele dele misiju ozelenjavanja. I sama Zlatna palma je od 2014. godine zelena.

Karolin Šojfele kaže da je etika uvek bila bitna firmi čija je kopredsednica, budući da je u pitanju porodična kompanija. Ona navodi i da je pravi luksuz spoznati uticaj lanca snabdevanja, te da je veoma ponosna na novi program vađenja zlata. Budući da je kreativni direktor ovog brenda, ona ponosno deli hiljade priča, koje stoje iza svakog pojedinačnog prelepog komada koji kreiraju za klijente.

Na Sajmu u Bazelu, uz kopredsednike Karolin i Karla Fridriha Šojfele bili su i prijatelji/ zaštitna lica/ pristalice koji nose kreacije ove kuće na crvenom tepihu i podržavaju ovu kampanju.

 

Livija Firt, vlasnica agencije Eko-Ejdž (engl. Eco-Age), najavila je novu saradnju sa modnom kućom. Ona kaže da danas, zahvaljujući Globalnim ciljevima, imaju plan u 17 tačaka, koji bi trebalo da uključi svakoga. Livija Firt smatra da je izuzetno važno i uzbudljivo pokazati koliko je ovo neophodno, ako zaista verujemo u održiviju i ispravniju budućnost. Ona je oduševljena stavovima kompanije Šopard i raduje se zajedničkom radu na ostvarivanju ovih ciljeva.  

Do jula ove godine, svi materijali i sve faze obrade biće održivi i odgovorni, od vađenja zlata do realizacije kreacija. Veću podršku će dobijati i radnici, počevši od rudara i njihovih porodica I zajednica.

 

Od 2013. godine kompanija Šopard se, u partnerstvu sa Alijansom za odgovorno rudarstvo, odlučila za korišćenje zanatskog zlata, pomažući finansijski iskopavanje, ali i tako što je postala lično odgovorna za jedan broj manjih rudnika koji od tada proizvode sertifikovano etičko zlato, od Južne Afrike do Perua i Kolumbije.

 

Dobre odluke velikih i poznatih kompanija treba da nas podsete da i mi obratimo pažnju na okolinu i da doprinesemo misiji ozelenjavanja.

Prijatelj portala