kasica i novac

Foto: pixabay

NAUČNO JE DOKAZANO – NOVAC NAS ČINI SREĆNIJIMA!

Često čujemo priče o tome koliko je novca stvarno potrebno da bismo bili srećni. Istraživanja pokazuju da nivo sreće uglavnom raste ukoliko imate oko 1000 evra mesečne plate. Ova istraživanja su se bavila prosekom, a ne individuama – neko je savršeno srećan sa 400 evra, a nekima ni 3000 nije dovoljno. Takođe, mnoge studije nam govore da su ljudi srećniji ako troše taj novac na određene stvari.

Jedan od najvećih razloga zašto nas novac čini srećnijim je to što se osećamo sigurnije sa određenom platom. Imati dovoljno novca znači da nemate nervozu kada idete do prodavnice da kupite namirnice, ili kada plaćate infostan. Osećaj kada znate da imate mogućnost da kupite nešto bez anksioznosti ne može se meriti ni sa čim.

Novac vam može dati priliku da kupite iskustva koja ćete pamtiti zauvek. Kako biste obišli ceo svet, i to u relativnoj udobnosti, treba vam dosta novca. Trošenje novca na iskustva pružiće vam momente sreće i neverovatna sećanja o kojima ćete pričati svojim unucima. Jedna napomena – uvek treba platiti iskustva u kojima ćete iskreno uživati, a ne ona za koja vam svet kaže da treba da uživate i da ih priuštite. Ukoliko ne volite da idete u pozorište, nemojte trošiti novac na njega. Novcem možete dobiti priliku i da naučite nešto novo. Uvek možete da platite da naučite da svirate gitaru ili fitnes instruktora koji će vam pomoći da postanete zdraviji i snažniji.

Pomaganje drugima čini nas srećnijim. Vaša finansijska pomoć će nekome značiti mnogo, a osećaj kada znate da ste nekome promenili život je neverovatan. Ukoliko imate novca nekada je bolje ne potrošiti ga na još jedan auto koji vam možda ne treba, već na osobu kojoj zaista treba novac.

Još jedan način kako da budete srećniji jeste da potrošite novac na nekoga ko vam je drag. Pomozite bratu, sestri, roditeljima ili nekom prijatelju kada im to baš treba. Čak i neki mali poklon će učiti srećnijim i vas i tu osobu. Ako nemate previše novca čak ni za sebe, teško je racionalizovati odluku da taj novac date drugome, ali ako ikada imate priliku kupite nekome nešto, učiniće vas srećnijim.

Toliko je stvari koje mi zapravo ne volimo da radimo, a moramo, kao što je pranje veša ili kuvanje. Trošenje novca na nešto što će vas osloboditi toga da gubite svoje dragoceno vreme na stvari koje ne volite da radite će vas sigurno učiniti srećnijim. Možete kupiti mašinu za pranje sudova ili unajmiti kućnu pomoćnicu, i tako imati više vremena da radite one stvari u kojima uživate.

Jasno nam je da novac često može kupiti sreću, ali ipak je to i dalje samo materijalna sreća, prazna za one koji znaju prave vrednosti. Život je nepredvidiv i uvek moramo imati u vidu da je bitnije da budemo ostvareni kao individue i zadovoljni sobom, nego da nam računi u banci budu prepuni. Na kraju dana, najvažnije je da budemo okruženi ljudima koji nas vole zbog onog šta smo, nego zbog toga koliko imamo.

 

Prijatelj portala