Dva agresivna psa naparaju jedan drugog

Foto: Pixabay

KAKO SPREČITI NAPAD PSA?

Neki psi se ponašaju čudno i znaju da budu veoma agresivni i neprijateljski nastrojeni. Ovo može čak i da ugrozi vaš život. Međutim, stručnjaci i kinolozi preporučuju načine kojima možete da sprečite napad i da se zaštitite od pobesnele životinje.

Ne paničite. Teško je ostati miran kada agresivan pas laje i reži na vas, ali svakako treba imati kontrolu nad sobom. Ukoliko vičete ili trčite, izazvaćete psa da vas napadne.

Usporite hod. Ako se susretnete sa psom dok trčite, usporite i nastavite da šetate. Okrenite se i krenite u suprotnom pravcu, ali nemojte izgubiti psa iz vida. Postoji još jedan način. Ukoliko ste hrabri, samo ostanite mirni u mestu, ruke neka vam budu uz telo, a pas će izgubiti interesovanje i otići će.

Ne gledajte psa pravo u oči. Direktan kontakt očima može samo da razbesni psa i da onda postane agresivniji. Životinje ovo smatraju kao pretnju i zbog toga napadaju da bi se zaštitile. Posmatrajte psa krajičkom oka, ali izbegavajte direktan kontakt očima.

Privucite pažnju. Svaka stvar može biti korisna. Držite ispred sebe nešto što pas može da žvaće: flašicu, cipelu i dr. Tako ćete mu skrenuti pažnju na neko vreme, a vama će se pružiti mogućnost da pobegnete.

Naredite da se povuče. Ako pas nastavi da se ponaša agresivno, suprotstavite mu se (i dalje izbegavajte kontakt očima) i naredite mu da ode. Pazite da vaš glas bude snažan i uverljiv. Najefikasnije komande su: ne” vrati se nazad, koje se izgovaraju glasno i na isti način, a doprineće tome da se pas uplaši i pobegne.

Psi su čovekovi najbolji prijatelji, te se nadamo da nećete doći u situaciju da vam ovi saveti budu potrebni. Ipak, veoma je korisno imati ih na umu ukoliko dođe do napada, te vam savetujemo da ih dobro upamtite.

Prijatelj portala