dva identična psa zbunjeno gledaju

Foto: pixabay

KLONIRANJE KUĆNIH LJUBIMACA ‒ TREND ILI ETIČKA DILEMA?

Kloniranje kućnih ljubimaca je ilegalno u nekim državama, među kojima je i Velika Britanija. Međutim, izgleda da ovaj trend postaje sve popularniji u svetu. Neke poznate ličnosti klonirale su svoje četvoronožne prijatelje, a među njima su dizajnerka Dajan fon Firstenberg i Barbara Strejsend, koja ima čak dva klona svog psa. Nas je zanimalo da li je ovakav vid delanja etički ispravan i šta je potrebno da biste klonirali svoje ljubimce?

Prva stvar koja je potrebna za kloniranje kućnog ljubimca je novac. Američka kompanija Vajdžen (Viagen) naplaćuje kloniranje psa 50.000 dolara, dok je za mačku potrebno 25.000 dolara. Ova kompanija opisuje klonove kao identične blizance kućnih ljubimaca koji su rođeni drugog datuma. Za 1.600 dolara dobijate uslugu zamrzavanja tkiva kućnog ljubimca, što vam kasnije daje mogućnost da ga klonirate ukoliko to poželite. Međutim, vaš pas i nema baš pravo izbora, zar ne?

Ukoliko želite da klonirate svog kućnog ljubimca, potrebna vam je i pomoć veterinara. Kloniranje zahteva biopsiju, kojom se uzima primerak tkiva kućnog ljubimca. U slučaju ljubimaca Barbare Strajsend, ćelije su uzete iz usta i stomaka njenog psa.

Kompanije za kloniranje imaju ipak drugačije zahteve. Kompanija Soam (Sooam) u Južnoj Koreji, koja tvrdi da je stvorila više od 1.000 klonova od 2006. godine, uzima tkivo životinje, ako je živa, a kožu i mišiće, ukoliko je životinja uginula. 

Ako kućni ljubimac ugine pre nego što se uzme primerak tkiva, kloniranje je i dalje moguće. Ipak, uginuli kućni ljubimci ne treba da se stavljaju u zamrzivač, već u frižider. Onima koji su zainteresovani za ovakvo kloniranje trebaće ili veći frižider ili manji pas.

Suština je u brzini. Jedan britanski par koji je kloniranje psa poverio kompaniji Soam rekao je da su morali da požure do farmaceutske kompanije Buts (Boots) kako bi nabavili instrumente kojima su sami uzeli tkivo, pre nego što su otišli za Južnu Koreju.

devojka šeta malog psa

Foto: pixabay

 

Čini se da kloniranje životinja podrazumeva i neinspirativno ime za klona, koje aludira na dupliranje. Ime ovce Doli podseća na igračku ovcu. Prva klonirana mačka se zvala SiSi (CC), tj. indigo kopija. Psi Barbare Strajsend se zovu Gospođica Vajlet (ljubičasta) i Gospođica Skarlet (crvena), a svakodnevni modni detalj su mašne u tim bojama, koje nose kako bi vlasnica mogla da ih razlikuje. Klon psa Vinija, prvog britanskog psa koji je kloniran, nazvan je Mini Vini.

 

Organizacija koja se bori protiv okrutnosti prema životinjama, RSPCA, pokazuje ozbiljnu etičku i zdravstvenu zabrinutost zbog primene tehnologije za kloniranje na životinjama. Ova organizacija svakome preporučuje da nabave novog kućnog ljubimca, koji će postati deo porodice i da usvoje jednu od mnogih životinja koje se nalaze u azilima.

Prijatelj portala