Sportisti grizu medalje sa Olimpijskih igara.

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

RAZLOG ZBOG KOJEG OLIMPIJSKI POBEDNICI „GRIZU” SVOJE MEDALJE

Poznato je da svaki sportista ima svoje rituale. No, određeni rituali se ponavljaju, a Red Info Portal vam objašnjava zbog čega je to tako.

Svake dve godine dolazi do neobičnog fenomena na olimpijskom podijumu koji pojedine posmatrače koji smatraju da znaju razliku između jestive hrane i plemenitih metala ostavlja zbunjenim. To je pobednički čin pri kome olimpijski pobednici zagrizu svoju nagradu.

Dobitnici zlatne medalje su među najboljima, pa zasigurno znaju da nema higijenske koristi od grickanja najprestižnije nagrade međunarodnog sporta. Onda se postavlja pitanje zašto oni to rade?

Najočigledniji razlog je zato što fotografi obožavaju slike olimpijaca sa zubima u sveže osvojenoj medalji. Dejvid Valečinski, predsednik Internacionalnog društva istoričara Olimpijskih igara je 2012. godine objasnio da je to jednostavno privlačna slika za fotografe: „Smatram da oni to vide kao fotogenični momenat, kao nešto što je lako prodati”, rekao je. „Ne verujem da bi atletičari to radili sami od sebe.”

Takođe, postoji istorijski presedan koji potiče iz vremena kada je zlato bilo legalan način plaćanja u Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom zlatne groznice, ljudi su često grizli metal kako bi mu proverili čistoću. Pošto je zlato veoma mekano, to je bio sasvim praktičan test za proveru. U slučaju da je metal bio tvrd, najverovatnije nije bio zlato već pirit, što je vlasnika ostavljalo bez novca i bez zuba.

Danas, zlatne medalje koje vise sa vratova atletičara nisu ni približno napravljene od čistog zlata. Zlatne medalje od čistog zlata se ne prave još od Olimpijskih igara u Stokholmu, održanih 1912. godine. Ova glavna nagrada sada u sebi sadrži samo oko 1,34% zlata. Ironično je to što se zlatne medalje procentualno najviše sastoje od srebra, a zlatna im je samo kozmetička završna obrada.

Ništa kao ubedljiva farba, zar ne? Ali i dalje samo najbolji imaju priliku da zagrizu tu zlatno obojenu srebrnu medalju.

Prijatelj portala