MAČE KOJE SPAVA

Foto: PIXABAY.COM

SLATKE ŽIVOTINJE I BEBE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA POVEĆAVAJU NAŠU BRIŽNOST.

Svako se od nas bar jednom našao u situaciji da prati video-klipove beba i životinja na društvenim mrežama. Naime, ovo je veoma popularan sadržaj i privlači veliku pažnju. Međutim, ove aktivnosti izazivaju i neke osećaje u nama. U nastavku teksta saznajte kako ovi video-klipovi deluju na naše emocije. 

Naučnici su došli do sledećih podataka. Kod većine ispitanika se probudio jak osećaj, pozitivna emocija dodirivanja, nešto što naučnici zovu „Kama muta”. Dobijaju topao osećaj u grudima, naježe se, a nekad im zasuze oči nakon 30 sekundi gledanja mačeta. Sprovedena su istraživanja u saradnji sa Kama muta laboratorijom na Univerzitetu u Oslu, da bi se razmotrili različiti mehanizmi dodira. Otkrića do kojih se došlo govore u kojoj meri utiču osećanja na naše svakodnevne odluke.

ŠTENE U KORPI

Foto: PIXABAY.COM

 

Efekat poput „slatkog stimulusa” je već iskorišćen u komercijalne svrhe. To bi moglo doprineti povećanju donacija unutar organizacija poput Svetske fondacija za prirodu. Očigledno je da se koriste veoma slatke životnje u raznim kampanjama, nešto što apsolutno budi naše emocije. Karolina Andaur, generalni sekretar Svetske fondacije za prirodu (WWF - The World Wide Fund for Nature), kaže da je sasvim normalno da ih ističemo budući da oni rade na sprečavanju nestanka životinjskih vrsta sa lica zemlje. Ona ističe da ništa nije bolje od toga da timskim radom zaustavimo dramatični razvoj gubitka divljih životinja u svetu. U ovim istraživanjima je, takođe, kod ispitanika primećena povećana motivacija da se brinu o nekome odmah nakon što su gledali slatke bebe i životinje. Naša brižnost se toliko povećava da osećamo jednako jaka osećanja prema štenetu kao prema bebi. 

Želimo da prosledimo video-snimke onima sa kojima smo bliski, to može biti jedan od razloga zašto ovakve sadržaje delimo po društvenim mrežama. Ukoliko želite da se opustite nakon napornog posla, da zaboravite loše stvari koje su vam se desile tog dana, savetujemo vam da se smestite udobno i uzivate u ovim video-snimcima, koji ce vas sigurno oraspoložiti.

Prijatelj portala